Senarai aplikasi yang memudahkan pemanduan anda.

1. Bateriku.com

Aplikasi ini sangat berguna terutama ketika anda mengalami masalah bateri kereta. Macam bateri kong, app ni mmg wajib korang simpan dalam fon. Bateri kong ni kita pun tak tahu bila ia akan berlaku kan?

2. WAZE atau Google Maps

Di Malaysia, terlalu ramai yang menggunakan 2 aplikasi ini yang fungsinya bukan sahaja untuk menunjukkan jalan tetapi aplikasi ini akan memilih jalan alternatif terbaik untuk ke destinasi yang dituju.

3. MyEG

Tak perlu susah payah pergi kaunter sana sini untuk bayar cukai & renew insurance kenderaan. Korang guna je MyEG. Nak cek saman PDRM & parking kt sini pun boleh.
Stanby tisu sekali ok? (menangis tengok banyak saman pulak)

4. Parking app

Sebenarnya parking app kat Malaysia ni ada banyak, dan kebanyakan app ini memberi manfaat kepada penduduk sekitar Lembah Klang seperti Flexi Parking, Smart Selangor, ParkEasy, JomParking & BayzParking. Tak perlu penat beratur panjang untuk bayar tiket parking dan paling best sekali ada diantara app itu korang boleh “chop parking” terus!

5. Prolintas / Plus App

App ini sesuai untuk korang yang menggunakan Lebuhraya PLUS, AKLEH, GUTHRIE, LKSA & Kajang Silk. Menerusi aplikasi ini anda boleh memantau keadaan trafik melalui CCTV, dapat tahu hotline mereka, dapat tahu nilai Tol berapa dan ada butang SOS! Yang mana anda boleh “tekan” ketika kereta anda ada masalah seperti minyak habis mahupun kereta rosak. Jangan risau, anda tidak keseorangan bila ada aplikasi ini.

Semuanya hanya di hujung jari anda gituhh…

So cukup tak semua aplikasi ini? Kalau anda masih belum muat turun, sila duduk dan buat sekarang! Jangan lupa beli powerbank sekali. Ada banyak app tetapi telefon kong tak guna juga.

Sumber: Syok.my

Bateri Kereta Kong, Nasib Baik Ada BATERIKU.COM

Nasib Baik Ada BATERIKU.COM. Assalammualaikum semua! Hari ini ruby ingin berkongsi penagalaman ruby dan kereta. Ya Allah masa kejadian ni berlaku, memang salah ruby. Sebab ruby leka. Huhuhu. Ruby terlupa tutup lampu hadapan kereta! Dari jam 1 petang hingga 7 malam! Astagfirullahalazim. Masa ni ruby pergi ke Karnival Upin & Ipin di MAEPS Serdang tahun 2017 bersama Adam dan Aten. Ruby masih ingat lagi tarikh itu. 24 November 2017. Hari Jumaat. Konon nak datang karnival waktu tak ramai orang la kan. Hahaha.

Masa dalam gelap menuju ke tapak parkir kereta, dari jauh nampak satu kereta bercahaya. Alamak! Terus Aten tanya, akak, akak, akak lupa tutup lampu kereta ke? Ruby terus ke kereta dan berdoa moga-moga boleh start enjin. Memang sah! Tak boleh start. Ok rilek dulu. Cari kereta lain yang boleh jumper. Sebab ruby ada alat jumper tu. Tapi kita kan perempuan, segan ya rabbi nak buka mulut bertanya dekat pemandu kereta yang lain. Macam biasa la, kita taknak terima penolakan disaat panik macam ni.

Ada seorang uncle tengok ruby buka bonet depan kereta dalam gelap. Dia tanya,
“adik cari apa dalam tu?”.
“Ermmm pakcik, saya tak cari apa-apa. Kereta tak boleh start, boleh bantu jump start kan?”
“Boleh, kejap ya”

Masa terima perkataan boleh tu, lega bukan kepalang. Masa tu juga si Aten call suami dia si Feeq. Kena bahan la ruby ni kan. Kahkahkahkah. Lepas tu Feeq cakap “cuba cari bateriku.com”. Masa tu masuk lama web mereka. Panik sungguh, klik sana sini. Cari lokasi. Pastu “ahhhhhh baik aku call”. Call BATERIKU.COM, tenang je mereka ni melayan ruby. Dengan tak tau kat mana lokasi tapak parkir kereta. Nak jumpa pasukan BATERIKU.COM pun tak tau nak cakap kat mana?

Pengalaman Menagajar Kita

Tiba-tiba kereta boleh start enjin, Terima kasih bebanyak pakcik! jasa pakcik Allah swt je boleh balas. Saya doakan pakcik murah rezeki. Maaf saya tiada apa-apa boleh bagi sebab dah shopping kat Karnival sampai lupa diri. Sebak plak rasa. Pakcik tu pun tak kisah. Siap cakap “pakcik bantu kita sesama manusia. Moga selamat sampai ke rumah ya, nanti terus tukar bateri” pakcik yang bantu tadi tu pun balik.
Sambung balik perbualan bersama pasukan BATERIKU.COM, mereka siap tunggu kat telefon lagi??!! Hahaha. Nampak tak bila kita panik semuanya seakan pantas. Masa dah boleh start enjin, ruby hantar Aten pulang dan kemudian pasukan BATERIKU.COM ingatkan ruby supaya jangan matikan enjin dan kami set untuk jumpa di kawasan rumah ruby sahaja. Mereka suruh log in aplikasi dan set maps agar mudah untuk pasukan BATERIKU.COM mencari lokasi. Alhamdulillah sempat sampai.

Sambung balik perbualan bersama pasukan BATERIKU.COM, mereka siap tunggu kat telefon lagi??!! Hahaha. Nampak tak bila kita panik semuanya seakan pantas. Masa dah boleh start enjin, ruby hantar Aten pulang dan kemudian pasukan BATERIKU.COM ingatkan ruby supaya jangan matikan enjin dan kami set untuk jumpa di kawasan rumah ruby sahaja. Mereka suruh log in aplikasi dan set maps agar mudah untuk pasukan BATERIKU.COM mencari lokasi. Alhamdulillah sempat sampai.

Semak & Tukar Bateri PERCUMA

Masa pasukan BATERIKU.COM tiba, ruby ingatkan mat rempit ke yang sampai. Sekali seorang pomen bersama 4 wheel drive, Toyota Hilux kot? Masa tu juga hujan, kami berpayung cek bateri dan tukar bateri. Masa dia nak tukar bateri tu, ruby risau la salah bagi maklumat tentang bateri yang sesuai. Dia bergi buka ruang belakang kenderaan dan ruby tengok “pergggghhh banyaknya bateri, Bagusnya!!!”.

Proses penukaran dari BATERIKU.COM juga profesional. Sebab mereka akan gunakan alat untuk check voltan bateri lama sebelum menukar kepada bateri yang bersesuaian. Bateri juga anda boleh pilih mengikut bajet. Sama ada ingin waranti lama atau jenama bateri yang anda idamkan. Jika anda tidak pasti? Pasukan BATERI.COM sedia membantu untuk pilih. Di BATERIKU.COM jenama bateri yang ada adalah Amaron GO MF, Amaron GO DIN atau Century Marathoner MF. Semuanya tersedia.

Aplikasi BATERIKU.COM

BATERIKU.COM mempunyai aplikasi tersendiri yang tersedia di Google Play dan Apple Play Store. Anda boleh klik di URL bawah ini untuk daftar aplikasi.
Google Play
Apple Store

Apa Yang Menarik Di Aplikasi BATERIKU.COM?

Penggunaan aplikasi lebih cepat dan mudah berbanding masuk ke laman web. Anda boleh terus set maps dan pasukan BATERIKU.COM terus mencari anda.

Sumber: http://ruby.my/

Giving reason car battery is dead

People today are hard to believe thus make us us so unwilling to give aid to those who are really in trouble.  Hopefully this is all you cannot end up with this couple because they are fraudulently deceiving, using the same reason to ‘pow’ someone else’s money.

According to this Twitter user experience, her husband has been hit twice before this. The same faces for the same reason and with the same agenda.

Source: Twitter

“These couple is from last year again have seen to stop people and ask for money.”
“If you want to say it’s still not logical, because the first time they got her husband was in last year. It will not be happening at Petronas again.”
“There are from Kuala Selangor, going back to Kuala Selangor but the car’s battered. They asked for RM200 to change the car battery “
“It’s lucky for her husband not to lose RM 200 for nothing, if not worthless to be deceived. That’s the story of last year. This year, they dared to use the same way. “

“Since both of them were exposed to the same thing before this, they did not share the couple, a sen.  There is a lot of people the have been fooled, thus the couple forget who they have been lying to.”

Amongst Twitter User Comments

Report to Petronas, and this is their response:

Not only that, there are other people who have been cheated for RM400! They said that they had made several reports, but these guys have appeared back to do same thing.

There are cpoeple who have given them RM400.00

Alahai!  Actually their story  hase already gone viral, but they are not afraid to get summoned.  Nadira Azwa was also hit by them, ready to be softer but…

“I just kept on saying, hey, your case is already viral, but they have just left without feeling innocent at all.”

“I’ve been hit once. In the middle of the filling up petrol for my car, they came to me and talk about their car that could  start. I just kept on saying, it’s like that your case has been viral. They just left without feeling innocent. Look healthy but lazy to work for money.”

Healthy body but still want to make money by way of cornering other people.  What do you get from persecuting people.  Anyone who lives in the area of Setia Alam or those who have come to this place are adivsed to be extra careful of this couple.

Credit: gengjoyah.com

Bagaimana Nak Elak Bateri Kereta ‘Kong’ Tiba-Tiba?

testing

BATERI kereta boleh rosak dengan pelbagai cara. Bateri, seperti komponen kereta lain juga memerlukan penyelenggaraan supaya tidak mudah rosak dan mampu bertahan lama. Faktanya, walaupun anda menjaga enjin dengan baik, tetapi jika bateri rosak, enjin yang baik itu pun tidak dapat hendak dihidupkan.

Bateri yang rosak pada waktu pagi memang menyakitkan hati, apatah lagi kalau berlakukan ketika mahu pergi kerja. Justeru, wajib setiap pemilik kereta menyelenggara kondisi bateri kereta masing-masing supaya sentiasa berada pada tahap terbaik.

Bateri rosak juga antara faktor utama kepada sekian banyak insiden kereta tersadai di tepi jalan. Sebenarnya ada tip yang boleh anda ikut untuk mengelak masalah bateri kereta rosak tiba-tiba.

1. TERUSKAN MEMANDU

Bateri lebih kerap berada dalam tegangan tinggi untuk pemanduan jarak dekat. Ini kerana enjin dan komponen alternator tidak mampu atau tidak sempat mengecas semula bateri kepada kapasiti sepatutnya.  Cuba lakukan perjalanan lebih jauh untuk memberi peluang kepada kereta mengecas semula bateri tersebut. Ataupun gunakan pengecas bateri luaran seperti yang ada di bengkel kereta.

2. SENTIASA MATIKAN KENDERAAN SEPENUHNYA

Kebanyakan kereta moden hari ini dilengkapkan teknologi penyuraian tenaga. Jika enjin dibiarkan dalam posisi ignition on tanpa dihidupkan sepenuhnya, bateri boleh ternyahcas dengan pantas. Lampu dan pemanas (kereta luar negara) juga menjadi ancaman terbesar kepada bateri, begitu juga port USB atau bekalan 12V yang mampu menyahcas bateri dengan lebih cepat.

Kesilapan atau kecuaian membiarkan lampu terbuka semalaman memang sudah diketahui umum sebagai punca utama kereta tidak dapat dihidupkan pada keesokan hari. Mesti sentiasa fokus dan jangan leka.

3. KURANGKAN TEGANGAN

Memijak klac bagi pemilik kereta manual ketika menghidupkan enjin mampu membantu mengurangkan tegangan bateri. Selain mengurangkan beban kerja menghidupkan enjin, cara ini juga mengurangkan beban ke atas bateri kereta.

4. PERIKSA BATERI

Sentiasa periksa bateri kereta ketika membuka bonet bagi mengenal pasti jika ada bahagian berkarat. Atau hantar saja diperiksa mekanik. Jika baru beli kereta terpakai, periksa manual untuk memastikan pemilik lama menggunakan jenis bateri betul untuk kereta tersebut. Bateri lama sudah semestinya perlu ditukar dengan bateri baharu.

5. PERIKSA SISTEM LAIN BERKAITAN BATERI

Jika masih ragu-ragu, gunakan bantuan pakar untuk memeriksa alternator, sistem penghidup, dan sistem pengecas untuk kereta dan bateri. Jika komponen itu sudah tidak dapat berfungsi baik, bateri berisiko terlebih cas, kurang cas atau tidak dapat dicas langsung. Semua faktor itu turut mempengaruhi jangka hayat bateri kereta.

6. SERVIS KERETA

Kenderaan yang tidak diselenggara baik juga dapat memberikan tegangan ke atas bateri, termasuk tayar yang tidak bergerak tanpa tekanan angin mencukupi hingga enjin yang dipaksa bekerja melampau batas. Kondisi bateri kereta lebih baik dalam persekitara panas berbanding sejuk.

7. KENALI TANDA AMARAN

Bunyi asing seperti ‘klik’ ketika menghidupkan enjin, paparan jam atau maklumat pada kluster meter semakin malap atau enjin berputar perlahan ketika dihidupkan ialah antara tanda amaran bateri sudah semakin lemah sebelum rosak sepenunnya.

8. JANGAN TERLALU MENCUBA

Sebuah bateri tidak boleh dicas semula sekiranya sudah rosak. Tidak perlulah terlalu mencuba kerana anda hanya akan membantu melemahkan kuasa bateri tersebut tanpa sebarang sebab. Situasi ini kerap berlaku pada bateri yang ternyahcas secara total.

9. UTAMAKAN KESELAMATAN

Jika kereta sudah tidak dapat bergerak ataupun rosak di kawasan tidak sepatutnya, seperti di tengah persimpangan, pastikan kereta ditolak atau ditunda ke kawasan lebih selamat.

10. SIAP SEDIA ‘JUMP START’

Sewaktu kecemasan, anda mungkin perlu menghidupkan kereta menggunakan teknik jump start.Sentiasa bawa dan simpan kabel pelompat (jumper) dalam bonet dan belajar prosedur melakukannya.

SUMBER: pandulaju.com.my

Cara-Cara Jumper Bateri Kereta Dengan Betul & Selamat

SEDIA maklum, Proton sudah menafikan dakwaan jumper bateri pada kereta keluarannya akan menyebabkan kerosakkan pada pada Unit Kawalan Transmisi (TCU).

Dalam satu kenyataan dikeluarkan sebelum ini, Proton menegaskan kesemua model kenderaannya boleh melakukan jumper tanpa mendatangkan sebarang masalah.

Walau bagaimana, Proton turut menasihati pemilik Proton supaya merujuk buku panduan sekiranya mempunyai sebarang kemusykilan.

Berikut Proton sediakan cara-cara untuk melakukan jumper bateri dengan betul dan selamat;

1. Kenderaan mestilah dirapatkan supaya kabel ‘jumper‟ boleh disambungkan, tetapi pastikan kenderaan tidak menyentuh satu sama lain.

2. Kenderaan yang membantu mestilah mempunyai bateri 12-volt dan keupayaan (Ah) bateri tidak boleh lebih rendah berbanding bateri yang ingin dibantu. Sekiranya anda masih degil, ia akan menyebabkan kerosakan litar pintas pada kedua-dua kenderaan.

3. Gunakan kabel jumper dengan pengapit bateri berpenebat.

4. Kenderaan mestilah berada dalam keadaan “P” (PARK) untuk transmisi automatik dan “N” (NEUTRAL) untuk transmisi manual.

5. Jangan sambungkan positif (+) kabel ke negatif (-) terminal dan sebaliknya kerana ia boleh menyebabkan bateri meletup.

6. Sambungkan kabel pada terminal (+) bateri dari kereta yang membantu kepada terminal (+) bateri kereta terjejas. Akan tetapi, terminal (-) dari kereta yang membantu mesti disambungkan ke badan kereta yang terjejas, dan BUKAN di terminal (-).

7. Setelah enjin berjaya dihidupkan, biarkan enjin hidup untuk beberapa minit.

8. Buka sambungan kabel mengikut urutan terbalik.

Untuk itu, abaikan gambar penyebaran palsu berkenaan dan sebarkan kepada rakan-rakan cara jumper bateri dengan betul.

SUMBER: pandulaju.com.my

What should a woman do if she finds herself alone

1. What should a woman do if she finds herself alone in the company of a strange male as she prepares to enter a lift in a high rise apartment late at night?

Experts say: Enter the lift.  If you need to reach the 13th floor, press all the buttons up to your destination.  No one will dare attack you in a lift that stops on every floor.

2. What to do if a stranger tries to attack you when you are alone in your house, run into the kitchen?

Experts say: You already know where the *chili powder and turmeric* are kept and where the knives and plates are. All these can be turned into deadly weapons.  If nothing else, start throwing plates and utensils all over.  Let them break.  Scream…

Remember that noise is the greatest enemy of a molester.  He does not want to be caught.

3. Taking a Taxi at Night.

Experts say: Before getting into a taxi at night, note down its registration number.  Then use the mobile phone to call your family or friend and pass on the details to them in the language the driver understands.  Even if no one answers your call, pretend you are in a conversation.  The driver now knows someone has his details and he will be in serious trouble if anything goes wrong.  He is now bound to take you home safe and sound.  A potential attacker is now your de facto protector.

4. What if the driver turns into a street he is not supposed too and you feel you are entering a danger zone?

Experts say: Use the handle of your purse or your stole (scarf ) to wrap around his neck and pull him back. Within seconds, he will feel choked and helpless. In case you don’t have a purse or stole just pull him back by his collar.  The top button of his shirt would then do the same trick.

5. If you are stalked at night?

Expert say: Enter a shop or a house and explain your predicament. If it is night and shops are not open, go inside an ATM box.  ATM centers always have close circuit television. Fearing identification, no one will dare attack you.

After all, being mentally alert is the greatest weapon you can ever have.

Please spread it to ALL THOSE WOMEN YOU KNOW and spread awareness as this is the least we can do for a social and moral cause and for the safety of our women.

Guys please forward it to your MOMS, SISTERS, WIVES and female FRIENDS. Please also forward to all GIRLS you know.